Is de Japanse hulst giftig?

Giftige Japanse hulst bessen

De Japanse hulst is amper giftig te noemen, maar helemaal zonder gevaren is deze sierheester niet. Na de bloeiperiode, de tijd dat er kleine witte bloemetjes verschijnen, vormen er zich namelijk rond de herfst zwarte besjes aan de Japanse hulst. Consumptie van deze besjes zijn lang niet zo schadelijk voor mens en dieren zoals paarden, honden of konijnen. Wel kan er diarree of overgeven optreden. Dus wordt er voor gekozen om Japanse hulst aan te planten, dan is het verstandig om dieren en jonge kinderen in de buurt van deze sierheester goed in de gaten te houden in verband met de giftige besjes.

Japanse hulst als vervanger van giftige buxus

De Japanse hulst wordt gezien als de vervanger van de buxus. Niet zo verwonderlijk want de Japanse hulst heeft nagenoeg dezelfde uitstraling. Met z’n immer groenblijvende, winterharde blaadjes en de mogelijkheden om de sierheester in iedere gewenste vorm te snoeien, lijken de Japanse hulst en de buxus aanzienlijk op elkaar. Ook is de haagplant Ilex crenata zeer geschikt om als haagplant te gebruiken. In ons land komen we de buxus veel tegen als afscheidingen in diverse tuinen. Maar we weten ook dat deze veel gebruikte haagplant de laatste jaren veel problemen kent. Onder andere de buxusmot en de buxusschimmel doet mensen besluiten om een alternatief te kiezen. De Japanse hulst is nagenoeg niet vatbaar voor dergelijke problemen waardoor dit een prima alternatief is.

De Japanse hulst is een goede vervanger

Wat veel mensen niet weten van de buxus, behalve dat deze zeer vatbaar is voor ongedierte en schimmels, is dat deze zeer giftig is. Bij veel planten zijn er maar bepaalde delen giftig zoals bladeren, het vruchtvlees, de zaden of de bast. Dat geldt niet voor de buxus. Ieder onderdeel van de gehele plant is extreem giftig voor mens en dier. Om maar een voorbeeld te noemen: eet een paard een hoeveelheid van een halve kilo van de buxus dan zal dit arme dier het niet overleven. Dat zegt genoeg toch over wat het kan doen met kleinere diersoorten of een jong kind dat op onderzoek uitgaat? Het sap van een buxusblaadje binnen krijgen leidt in ieder geval tot maagklachten wat voor mens en dier uitermate vervelende gevolgen heeft.

FAQ

Is de Japanse hulst giftig?

De Japanse hulst is amper giftig te noemen, maar helemaal zonder gevaren is deze sierheester niet. Na de bloeiperiode vormen zich rond de herfst zwarte besjes aan de Japanse hulst. Consumptie van deze besjes zijn lang niet zo schadelijk voor mensen. Wel kan er diarree of overgeven optreden.

Is de Japanse hulst giftig voor dieren?

De bladeren van een Japanse hulst zijn niet giftig. De zwarte besjes die zich rond de herfst vormen aan de haagplanten zijn mild giftig voor dieren. Houdt voor de zekerheid dus dieren zoals honden, konijnen en/of paarden goed in de gaten wanneer zij in de buurt zijn van een Japanse hulst.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Topkwaliteit voor de laagste prijs

Bent u op zoek naar een Japanse hulst die er voor lange tijd prachtig bij zal staan? Kies dan voor onze haagplanten!

Waarom Japansehulst.nl?

Groeigarantie

3 maanden groeigarantie

Snelle levering

Vanuit eigen kwekerij

Tevreden klanten

Klantbeoordeling 8,8