Het is momenteel een uitstekende tijd om Japanse hulst aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

I.v.m. vakantie kunnen bestellingen een paar dagen later worden geleverd dan aangegeven

Hoe kun je de buxusmot bestrijden

buxusmot-960x640

De buxus is een populaire haag. In ontzettend veel tuinen en erfafscheidingen in Nederland en Vlaanderen kom je de buxus tegen. Helaas blijken niet alleen tuinierders dol te zijn op de haag, ook de buxusmot wordt blij van de buxus. De buxusmot ziet in de buxus namelijk een heerlijke maaltijd en weet binnen korte tijd de volledige buxus aan te tasten.

De buxusmot herkennen

De buxusmot komt oorspronkelijk uit Azië en is waarschijnlijk naar Europa gereisd via geïmporteerde buxushagen. De vlinders komen in april en mei op de buxus af en leggen hun eitjes in kleine groepjes op de onderkant van de bladeren. De vlinders zijn te herkennen aan hun witte vleugels met een donkerbruine rand.

De rupsen hebben een vuilgele kleur en bruine lengtestrepen. Volwassen rupsen hebben een felgroene kleur, zwarte kop en zijn zo’n 4 cm groot. De rupsen hebben zwarte stippen en lichte en zwarte strepen over de lengte. De rupsen zullen zich verpoppen tot een pop met donkere vlekken en strepen en een felgroene kleur. De pop verkleurt crèmekleurig bruin zodra de rups zich binnenin de cocon aan het ontwikkelen is.

Welke schade kan de buxusmot aanrichten?

De schade die de buxusmot aanricht bestaat vooral uit dode blaadjes, bladskeletten, kale takjes en spinsel. Als de buxus is aangetast door een grote hoeveelheid rupsen, kan de volledige haag kaal gegeten of bruin worden. De eerste schade aan de haag is meestal subtiel. De jonge rupsen schrapen namelijk enkel de onderkant van het blad weg, waardoor de vraatsporen lastig te zien zijn. Al snel zullen de bladeren echter beginnen te spinnen, waardoor de schade van de buxusmot meer opvalt.

Vlinders en poppen tref je aan op de buxushaag tussen april en september. De rupsen zijn echter het hele jaar door aan te treffen op de haag. Het hele groeiseizoen lang kunnen er dus rupsen aan het eten zijn van de haag. Hierdoor krijgen de rupsen de kans om de gehele buxus kaal te vreten én krijgt de buxus geen kans om te herstellen. De buxus zal uiteindelijk afsterven. De buxusmot komt enkel voor op de buxus en is niet geïnteresseerd in andere planten en hagen.

Wat te doen tegen de buxusmot?

Voorkomen
Met een biodiverse tuin voorkom je dat de buxusmot (of andere ongedierte) de volledige tuin kan kaalvreten. Door de verschillende planten in de tuin te plaatsen, zul je nuttige dieren en insecten aantrekken. Kies voor een aantal buxusplanten gecombineerd met andere planten die passen bij het bodemtype en de standplaats.

Genezen
Je kunt de buxusmot (op een milieuvriendelijke wijze) bestrijden door alle rupsen en poppen handmatig te verwijderen. Beperk de schade door de buxus in april of mei te controleren en eventuele rupsen te verwijderen. Hiermee voorkom je een grote populatie van de buxusmot in de zomer. Zoek de rups bij aangevreten takjes of aan elkaar gesponnen takjes. Meestal vind je vlakbij deze hotspots groen met zwarte rupsen van zo’n 4 cm lang.

Kies voor een vervanger van de buxus, zoals de Japanse Hulst

Wil jij een kaalgevreten en bruine haag voorkomen of per direct de buxus vervangen? Kies dan voor de Japanse Hulst Green Hedge. Deze Japanse hulst haag toont veel uiterlijke gelijkenissen met de buxus, heeft weinig onderhoud nodig en is makkelijk in vorm te snoeien. Zo kan de haagplant zowel als een hoge als een lage haag gesnoeid worden. Het grootste voordeel van de Japanse Hulst? Dat is dat de haagplant niet vatbaar is voor de buxusmot en buxusrups. Met de Japanse Hulst creëer je een sterke en groenblijvende haag in je tuin of erfafscheiding.

Facebook
Twitter
Pinterest

Topkwaliteit voor de laagste prijs

Bent u op zoek naar een Japanse hulst die er voor lange tijd prachtig bij zal staan? Kies dan voor onze haagplanten!

Winkelwagen